İşitme kaybı, doğuştan veya sonradan olan problemler nedeniyle işitme duyarlılığında meydana gelen azalmadır. İşitme engeli ise işitme duyarlılığındaki azalmanın bireyde ortaya çıkardığı yetersizlikler durumudur. Birey, doğumdan başlayarak pek çok bilgiyi, işitmesini kullanarak öğrenir. Böylece işitme duyusu ile sürekli olarak çevresindeki diğer bireylerin konuşmalarını duymakta, bu sesler ile o anda oluşan olaylar arasında bağlantı kurmakta ve bu seslere anlam vermektedir. İşitme engelli birey ise, işitme yoksunluğu nedeniyle öğrenmeye en uygun yaşlarda, konuşma ve dili öğrenme fırsatını kaçırmakta ve hem anlama hem de konuşma becerilerinde sorunlar yaşamaktadır. Konuşma ve dil sorunlarına bağlı olarak da bilişsel, motor koordinasyon, duygusal-sosyal, eğitim-öğretim, mesleki ve toplumsal alanlarda da güçlük çekmektedirler.
Doğumdan sonra gerçekleştirilen “Yeni Doğan İşitme Taraması” oldukça önemlidir. Eğer çocuğunuzun işitmesi ile ilgili bir problem olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir KBB hekimine başvurmalısınız.
https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2013_09/04010347_itmeengellibireylerdestekeitimprogram.pdf
İŞİTME KAYBI AÇISINDAN RİSK FAKTÖRLERİ
Doğumdan önce, doğum sırasında ya da sonrasında oluşabilecek problemler
İŞİTME ENGELLİ BİREYLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
KURUMUMUZDA UYGULANAN DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ
Tüm uygulamalarımızda amacımız bireyin kendini sözel olarak ifade etmesidir. Bu konuda en önemli noktalar “Erken Tanı, Erken Cihazlandırma, Erken Eğitim” prensiplerinin gerçekleştirilmiş olmasıdır.
DESTEK EĞİTİMİN AMAÇLARI
Bu program ile bireylerin;